Minimalism

This ambitious rehabilitation project was actually a total transformation of the home and property. It was a pleasure to work on largely because the owner was the architect. He and his wife collaborated with us regarding most design aspects.

The approach was to create cleanly organized circulation and flexible use zones. We began by removing decades of overgrown bamboo and set aside choice pieces from a neglected traditional Japanese garden to use as features.  Paths were located to maximize efficiency and given a pattern language influenced by surface materials inside the home.  Because the home wraps around a central courtyard seen from most rooms, we created a minimalist interpretation of a serene Japanese stone garden. Stone and steel gabion walls envelope an elevated terrace at the long end of the lawn, which is a great place to gather for dinner parties on the weekend.

The design is an artistic approach to blurring the lines between inside and outside living.

* project created with TFL

 

My Role: Lead Designer & Project Manager

Type: Estate

Size: .40 acres

Location: Hillsborough, CA.

Status: Completed 2014

Architect: Aetypic

Photos: Owners